VAŽNOST NEZAVISNE SCENE U SRBIJI

U okviru projekta organizovanog od strane pozorišta Madlenijanum za mlade glumce i operske pevače koji će trajati do kraja proleća,tim povodom osnivač putujućeg pozorišta “Teatar VIHOR” glumica Nevena Vukes, 24.marta 2018. godine, održala je predavanje na temu “GLUMAC I PRODUCENT”.

IMG_4696

​​Predavanju su prisustvovali mladi umetnici, većinom vršnjaci mlade glumice Nevene Vukes, tako da je ova tribina imala daleko veliki značaj za temu kojom su se bavili.
Naime, Nevena je govorila o važnosti nezavisne scene u Srbiji, i potrebi da se nova generacija bori i zalaže za istu.
Uz jasne i konkretne praktične primere, koje je Nevena doživela u praksi pri pokretanju Teatra VIHOR, želela je da približi svojoj generaciji i taj put i time da ih ohrabri da možda i oni pokrenu neku svoju ideju i istu žive, ljube i rade.

IMG_0060

Na maloj sceni pozorišta Madlenianum, gde se odvijalo predavanje, takodje je prisustvovala i rediteljka i glumica Ana Zdravković, koja je ujedno i urednik drame pozorišta Madlenianum i jedan od vodećih organizatora ovog projetka. Ona je svojim pozivom našeg Teatra Vihor ukazala nama veliko poštovanje, jer time smo dobili podršku od važnih institucija da ovo što radimo “ima smisla” i da ne odustajemo od borbe.
Upravo sa ovom rečenicom “Ima li sve ovo smisla?” Nevena je završila svoje izlaganje i pozvala sve učesnike da iznesu svoje mišljenje da li se zalaganje za nezavisnu scenu ima smisla boriti u našoj zemlji?
Zatim su usledila pitanja, kolika su odricanja, šta se dobija pokretanjem trupe, a šta se gubi.
“Ulaganja su konstantna, ali posao se okreće… ja to ne smatram gubicima, već borbom. Na jednoj strani daješ, na drugoj dobijaš. To je neraskidivi krug. Ako nema ulaganja, ne možete da očekujete i da se nadate da ćete napredovati.”- odgovorila je Nevena.

IMG_0055

Svi su se zajednički složili da svako ima pravo da bira svoj put i na koji način će se na tom putu boriti. Zato se svi razlikujemo. Glumica Nevena Vukes je ispričala put Teatra Vihor i  pozvala kolege da potraže svoj put.
“Na istoj smo strani a to je da svi samo želimo da živimo, ljubimo i radimo naš posao. Ja jedino poštujem profesionalizam, sve ostalo su izgovori. A šta god prokrenuli, možda se vama učini da je to nešto maleno, ali ako je okruženo odgovorinim ljudima i oplemenjeno profesionalizmom, to ide garantovano u napredak. ” – Nevena Vukes.