Marija Lipkovski

marija_lipkovski01

MARIJA LIPKOVSKI, pozorišni reditelj, rođena 28.9.1989. u Beogradu gde 2008. završava i Prvu beogradsku gimnaziju, prirodno-matematički smer sa odličnim uspehom. Diplomirala je 2012. na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na smeru za Pozorišnu i radio režiju u klasi prof. Nikole Jevtića. Diplomska predstava „Feliks i Doris“ po tekstu Bila Manhofa izvođena je u beogradskom pozorištu Boško Buha. Osim diplomske predstave, za najznačajnije ostvarenje sa Fakulteta smatra predstavu „Čekajući Godoa“ Semjuela Beketa ostvarenu u ko-režiji sa Anom Popović. Ova predstava gostovala je na internacionalnom festivalu IT’s Festival Amsterdam, gde je i nominovana za nagradu. Pored toga igrala je i na različitim beogradskim scenama, poput Ateljea 212 i Doma omladine Beograd.

Nakon završenih osnovnih studija dobila je DAAD stipendiju za umetnike, te godine 2013-2014 provodi u Berlinu, Nemačka. Pohađa nastavu na čuvenoj berlinskoj Ernst Busch Hochschule f. Schauspielkunst gde joj između ostalih predaju i Tomas Ostermajer i Bernd Štegeman, kao i u Nacionalnoj pozorišnoj školi u Strazburu. Poredtoga radi na poziciji asistenta režije u Berliner Ensemble-u na produkciji „Vojceka“ u režiji Leandera Hausmana.U Berlinu režirai igra u predstavi „Emigranti“baziranoj na tekstu Slavomira Mrožeka. Posle uspešnih izvođenja u pozorištu English Theater Berlin, sa ovom predstavom gostovala je na mnogim festivalima, kao što je ZLOMVAZ festival u okviru Praškog Kvadrijenala, 100Grad Festival Berlin, Ex Teatar Fest u Pančevu i ArtOkraina Festival u Sankt Petersburgu. Master studije Pozorišne i radio režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu zabršava 2015. godine sa predstavom „52 i 36“ Borisa Grgurovića. Iste godine za koleginicom Anom Popović pokreće i nezavisnu trupu „TriGroša“.

Osim umetničkog, bavi se i pedagoškim radom. Ostvarila je niz pozorišnih radionica sa decom, tinejdžerima i studentima.

Više informacija dostupno je na njenoj web stranici: http://marijalipkovski.wix.com/makilipkovski

Značajniji radovi:

– predstava „Čekajući Godoa“ Semjuela Beketa (premijera u novembru 2011.). Predstava je ostvarena u ko-režiji sa Anom Popović kao produkacija 7. Festivala Internacionalnog Studentskog Teatra (FIST). Predstava je izvođena u Beogradu, Pančevu i Amsterdamu i očekuju je dalja izvođenja.

– predstava „Mnogo buke ni oko čega“ Vilijama Šekspira (premijera u junu 2012.), ostvarena kao produkcija „Eks Teatar Festa“ u Pančevu. Predstava je nastala kao rezultat dvomesečnih radionica sa tinejdžerima i mladima.

– diplomska predstava „Feliks i Doris“po tekstu Bila Manhofa (premijera u avgustu 2012.).Predstava je premijerno izvedena u UK „Vuk Karadžić“, da bi zatim kao gostujuća predstava igrala na repertoaru pozorišta „Boško Buha“ u Beogradu, sezone 2012/2013.

– publikovan esej„Globalna palanka – novi pogled na Filosofiju palanke Radomira Konstantinovića“ u časopisu „Letopis Matice Srpske“ u decembru 2012.

– predstava„Čovek bez mase“ (premijera u junu 2013.), prema diplomskom tekstu Miloša Ilića u Pančevu. Produkcija pančevačkog „Eks Teatar Festa“. Predstava je rezultat istraživačkog rada i niza intervjua sa zatvorenicima iz OZ Pančevo.

– predstava „Emigranti“ (premijera u junu 2014.), po motivima istoimenog teksta Slavomira Mrožeka. U predstavi igra i sama sa svojim partnerom Miklošem Barnom. Predstava kombinuje pozorište sa videom, intimu sa dramskim tekstom, improvizaciju sa unapred pripremljenim.

– niz radionica sa decom romskog porekla u okviru projekta „Znanje je moć“ RomaEducationFund-a u aprilu 2015. Video će biti dostupan uskoro na sajtu Marije Lipkovski.