Ana Popović

Ana Popović, pozorišni reditelj, rođena je 1987. godine u Beogradu. Nakon završene Pete beogradske gimnazije upisuje osnovne studije opšte književnosti i teorije književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu, a dve godine kasnije i studije pozorišne i radio režije u klasi profesora Nikole Jevtića na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Godine 2012. diplomira na oba fakulteta i neposredno potom upisuje master studije teorije dramskih umetnosti na FDU, koje završava 2015. godine sa master tezom o tradicionalnom javanskom lutkarskom pozorištu senki. Odbranu svoje disertacije obavila je u Ambasadi Republike Indonezije pred komisijom sastavljenom od prof. dr Milene Dragičević Šešić, docenta Vlatka Ilića i mentora prof. dr Ivana Medenice.

Godine 2013. bila je stipendista Instituta Konfucije za letnji kamp kineskog jezika na Fakultetu za medije i komunikacije u Pekingu i vlade Republike Indonezije na programu Darmasiswa za izučavanje tradicionalnih indonežanskih kultura i umetnosti, na Institutu za indonežansku umetnost, ISI Surakarta. U Aziji provodi godinu dana gde sprovodi svoj istraživački rad o vajang kulitu, tradicionalnom javanskom lutkarskom pozorištu senki, čiji je rezultat master teza „Pozorište vajang kulit – tradicija identitet i izazovi“.

Radila je na velikom broju kratkih i celovečernjih formi, kao samostalni reditelj i kao koreditelj sa koleginicom i prijateljicom Marijom Lipkovski, sa kojom 2015. godine pokreće nezavisnu trupu „Tri groša“.

Izdvojeni radovi:

2016. “Duet” prema tekstu Otoa Eskina u produkciji Putujućeg teatra “Vihor” i Sveučilišta u Rijeci. Predstava je premijerno izvedena u decembru 2016. godine u Centru za kulturu Čakovec.

2016. “Upakovane” u produkciji Cirkusfere i Otvorene scene Doma kulture Studentski grad, Beograd. “Upakovane” su koreodramski cirkuski spektakl sa originalnom živom muzikom u izvođenju Katarina i Ljubica Duo. Predstava je nastupala na festivalima u Srbiji i Hrvatskoj.

2015. „Edit“ prema tekstu Sare Radojković, monodrama o Edit Piaf nastala kao master rad glumice Milene Živanović – sadrži elemente dramskog, muzičkog teatra i novog cirkusa.

Predstava je gostovala na velikom broju festivala i gostovanja i osvojila nagrade za najbolju originalnu muziku na Art Trema festivalu u Rumi, nagradu publike, kao i nagradu za najboljeg mladog glumca na 41. Festivalu monodrame i pantomime u Beogradu 2016. godine. Odabrana je na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije da se predstavi u Srpskom kulturnom centru u Parizu, gde je igrala pred srpskom i francuskom publikom u decembru 2016. godine.

2015. „52 i 36“ prema tekstu Borisa Grgurovića, kao koreditelj sa Marijom Lipkovski.

Predstava je realizovana u saradnji sa studijom Jolene Luut koji je radio video maping scenografiju.

2014. „orpheus&eurydice“ koreodrama nastala u produkciji Srawung festivala. Izvedena je povodom proslave Nove godine na hindu hramu posvećenom kultu plodnosti, candi Sukuh na planini Lavu u centralnoj Javi, Indonezija.

2013. „Čovek bez mase“ prema tekstu Miloša Ilića u produkciji pančevačkog Ex Teatar festivala. Na ovom istraživačkom i kreativnom projektu, koji je sadržao prikupljanje i umetničko uobličavanje dokumentarističke građe prikupljene iz susreta sa zatvorenicima OZ Pančevo i radioničarski pristup stvaralačkom procesu, radi kao koreditelj sa Marijom Lipkovski.

2011. „Čekajući Godoa“ Semjuela Beketa koja je nastala za potrebe Festivala Internacionalnog Studentskog Teatra (FIST). Tom prilikom, predstava je selektovana za učešće na ITs Festivalu u Amsterdamu 2012. godine gde je bila nominavana za Guest Award od strane članova žirija – Arthur Sonnen, Andrea Leine i Jorgen Tjon A Fong.

Posvećenost pozorištu iskazuje i kroz edukativni rad. U periodu od 2011. do 2014. bila je angažovana kao student demonstrator na predmetu Istorija svetskog pozorišta i drame na poziv profesora dr Ivana Medenice. Održala je niz pozorišnih radionica za decu i mlade u Srbiji i Indoneziji, poput Pozorište predmeta na Ex Teatar festivalu u Pančevu (2015), Znanje je moć podržan od Roma Education Fund (2015), Mnogo buke ni oko čega prema tekstu Viljema Šekspira u okviru Ex Teatar Festivala u Pančevu (2012), kao i radionice i predavanja na temu javanskog tradicionalnog lutkarskog pozorišta senki (Gradski dijalozi – Gradska gerila, Festival Mikrokosmos Indonezija, Studentski kulturni centar Novi Beograd, Pozorište Zvezdarište).

Piše za časopis posvećen lutkarstvu “Niti” u izdanju Pozorišnog muzeja Vojvodine, Novi Sad.

Trenutno je vođa programa Mali pozorišni eksperti pod pokroviteljstvom Assitej Srbija, koji ima za cilj edukaciju mlade publike, osnaživanje i ohrabrivanje kritičkog mišljenja o izvođačkim umetnostima, te redefinisanje potreba i uvođenje novih poetika u pozorište za decu i mlade. Radi kao vođa dramskog kluba u osnovnoj školi Chartwell International Cambridge School u Beogradu.